illusztráció illusztráció

Fotópályázat: jöjjön az újabb öt nyertes

A 20 év - 20 kép fotópályázatunk 2014 és 2018 között készült legszebb felvételei jönnek.

20. születésnapunk alkalmából hirdettük meg január végén a 20 év - 20 kép fotópályázatunkat, amelyre az időjárás- és természetfotózás szerelmeseinek legjobb felvételeit vártuk az elmúlt két évtizedből.

A pályázatra valósággal özönlöttek a szebbnél szebb fotók, nem volt könnyű dolgunk, amikor a nyertesekről kellett döntenünk. Minden résztvevőnek köszönjük a csodálatos fotókat!

Jelen cikkünkben a soron következő öt év, vagyis a 2014, 2015, 2016, 2017 és 2018 nyertes képeit mutatjuk be.

 

2014

illusztráció
Pulse Type | Fotó: Heavenman

2014 júliusában fotózta HeavenMan ezt a csodálatos zivatarfelhőt a naplemente fényében Szeged fölött. A cumulonimbusokat tekintjük a felhők királynőjének. A leghevesebb időjárási események ezekhez köthetők, így gyakran kíséri őket erős villámlás, szélvihar, felhőszakadás és jégeső.

 

2015

illusztráció
Párás nyári hajnal a Mátrában | Fotó: Mádi József

A köd és a pára leginkább az ősz és a tél velejárója, de főként csapadékosabb napok után nyári hajnalokon is előfordul. 2015 nyertesének fotója egy júliusi hajnalon készült a Galyatetőtől, amikor a Mátra völgyeit ülte meg pára az előző napi zivatart követően.

 

2016

illusztráció
Ez bizony közel volt! | Fotó: Kakucsi-Csernák Zoltán

Kakucs közelében az M5-ös autópálya fölöti felüljárón született meg 2016 - egyik - nyertes fotója. A villámok a zivatarok kísérőjelenségei, töltésszétválasztás útján keletkeznek. Közülük a lecsapó villámok a legveszélyesebbek, de egyúttal a legszebbek is.

S ebben az évben született még egy nyertes:

illusztráció
Szorgos kis nyári munkás | Fotó: Lukács Balogh Cynthia

A búzán szorgosan mászkáló hétpettyes kis barátunkról készült közeli felvétel klasszikus nyári hangulatot áraszt magából, vidám színeivel egyből belopja magát az emberek szívébe.

2017

illusztráció
Narancs koktél | Fotó: Ifj. Németh Lajos

2017 januárjában Budapesten készült Ifj. Németh Lajos nyertes fotója, amikor is olyannyira hideg volt, hogy a Dunán is megindult a jégzajlás. A hideg, fagyos levegő január 6-án tört be északkelet felől az országba, sokfelé napközben sem emelkedett -10 fok fölé a hőmérséklet. Január 8-án hajnalban a Pest megyei Tésán -28 fokig hűlt le a levegő.

 

2018

illusztráció
Felhőszakadás után | Fotó: Koi Róbert

2018. május 26-án este hatalmas felhőszakadás zúdult Kecskemétre. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű csapadékot a csatornák nem bírták elvezetni, a Szolnoki úti aluljáróban is megállt a víz. Az autósok ugyan bosszankodhattak, Koi Róbert számára viszont kitűnő fotótémaként szolgált az elárasztott és megvilágított aluljáró.

Minden kedves nyertesnek gratulálunk, egyúttal köszönjük a versenyben való részvételt!

Holnap jelentkezünk sorozatunk záró cikkével, melyben a hátralévő, azaz legutóbbi 5 év nyerteseit mutatjuk be.

Borítókép: Ifj. Németh Lajos

Szavazás

Nálad melyik év nyertese viszi a prímet?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés