illusztráció illusztráció

Lássuk, hogy kik nyertek még fotópályázatunkon

Már csak a 20 év - 20 kép fotópályázatunk 2019-2024-es időszakának legszebb képeiről nem rántottuk le a leplet.

Idén január 22-én lett 20 éves az Időkép, ennek alkalmából hirdettük meg a 20 év - 20 kép fotópályázatunkat, amelyre az időjárás- és természetfotózás szerelmeseinek legjobb felvételeit vártuk az elmúlt két évtizedből.

A pályázatra valósággal özönlöttek a szebbnél szebb fotók, természetesen a legutóbbi évekből kaptuk a legtöbb felvételt, de észlelőink szép számmal küldtek képeket a 2010 előtti évekből is. Minden résztvevőnek köszönjük a csodálatos fotókat!

Jelen cikkünkben az utolsó hat év, vagyis a 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 és 2024 nyertes fotóit mutatjuk be.

 

2019

illusztráció
A ködben úszó Budapest felett | Fotó: Vyharcyclone

Ebben az évben a karácsony előtt időszak gyakran hozott ködös időt. Viszont a ködnek is meg lehet találni a szépségét, és ezt Vyharcyclone nevű felhasználónk meg is találta, mely fotóval ennek az évnek a nyertese lett. Miközben Budapestet ködtenger lepte el, addig a város magasabb részei és az ott található épületek kiemelkedtek belőle. Így alkotott csodás képet egyszerre a köd és a fölé magasodó Budai Vár, valamint a Mátyás-templom.

 

2020

illusztráció
Tájképbe illesztve a NEOWISE üstökös | Fotó: Seaman

A 2020-as év egyik látványossága minden kétséget kizáróan a NEOWISE üstökös megjelenése volt az éjszakai égen. Szemán Viktor életében először készített felvételt egy üstökösről, mely egyből díjnyertes lett nálunk. Csodás összképet ad az üstökös az éjszakai tájjal együtt, melyből még egy vadalmafa is kimagaslik.

 

2021

illusztráció
Fényoszlopok a Velencei-tó felett | Fotó: Rgesicht

2021-ben is nagyon sok szép felvétel készült, de a fényoszlopok mindig különleges látványt nyújtanak. Aradi Barnának nagy szerencséje volt, hogy a Velencei-tó felett kialakult csodás jelenséget sikerült megörökítenie, mely a 2021-es év legszebb felvételének bizonyult. Ha röviden és tömören akarjuk megfogalmazni, a fényoszlopokat a fagyos légkörben lévő lapos jégkristályokról visszaverődő fény hozza létre.

 

2022

illusztráció
Légzuhatag a Balaton felett | Fotó: Schfoto

A nyári időszakban légzuhatagok gyakrabban kialakulnak, mint gondolnánk, csak jókor jó helyen kell lenni ahhoz, hogy valódi szépségét is megcsodálhassuk. Egy ilyen pillanatot sikerült elkapnia Schfoto nevű felhasználónknak 2022 augusztusában Fonyódról, mely felvétellel megnyerte az adott évet. Légzuhatagról akkor beszélünk, amikor a zivatarfelhő magasabb régiójában felgyülemlő hideg levegő nagy sebességgel indul el a felszín felé. A földet érő hideg levegőbuborék aztán horizontális irányban szétterjed, ekkor rövid ideig viharos, olykor orkán erejű széllökéseket tapasztalhatunk. Lehet száraz, vagy nedves, utóbbi változatnál fordul elő, hogy gyakorlatilag vízszintesen esik az eső.

 

2023

illusztráció
Szupercella Szeged mellett | Fotó: Torokbalazs

A 2023-as év nyertese egy látványos, de egyben félelmetes szupercella lett, melyet Török Balázs fotózott le augusztus elején Szeged mellett. Szupercellák egyre gyakrabban jelennek meg hazánkban is, de ez kiemelkedő volt a legtöbb ilyen felhőképződmény közül. Struktúrája csodásan kivehető a felvételen.

 

2024

illusztráció
Nádas és a jeges Balaton | Fotó: Beniszkeee

A 2024-es év sem maradhatott ki, bár igaz, hogy csak az év elején jártunk pályázatunk meghirdetésekor, így elsősorban téli képeket kaptunk. Ezek közül a legszebbnek Bene Ádám januári felvétele bizonyult, melyen Fonyódnál a Balaton repedezett jege látható a befagyott nádassal együtt. Az elmúlt években nem gyakran láthattunk olyat, hogy befagyott volna a Balaton, de mindig gyönyörű látványt nyújt a magyar tenger.  

Minden kedves nyertesnek gratulálunk, egyúttal köszönjük a versenyben való részvételt!

Borítókép: Török Balázs

Szavazás

Neked melyik évben készült kép tetszik a legjobban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés