Hirdetés
Citromsárga figyelmeztetés zivatarra
Település
Népszerű hazai üdülőhelyek Népszerű európai üdülőhelyek
Hirdetés

Napos nyári idő

Szerdán az ország északi felén számíthatunk több napsütésre, hazánk délebbi tájain viszont erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése. Itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok. Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet. Hajnalban 8 és 16, délután 25 és 30 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Csütörtökön sok napsütésre van kilátás, de a déli tájakon erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, és ezeken a tájegységeinken elszórtan átmenetileg zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. A szél csak zivatarok környezetében támadhat fel. Hajnalra a déli tájakon helyenként pára, köd képződhet. Délután 26-31 fokot mutathatnak a hőmérők.

Pénteken napos-gomolyfelhős időre van kilátás, és elsősorban a keleti és a déli tájakon időnként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Délután egyre többfelé északira fordulhat a szél, melyet élénk, erős lökések kísérhetnek. Hajnalra helyenként pára, köd képződhet. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakulhat.

Szombaton sok napsütésre van kilátás számottevő csapadék nélkül. Egy hidegfront hatására azonban az élénk, erős északkeleti szélben pár fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés, délutánra 21 és 26 fok közé melegedhet a levegő. Vasárnap a napos-gomolyfelhős időben átmeneti jelleggel néhol zápor, esetleg zivatar kialakulhat. A csúcshőmérséklet 23 és 28 fok között alakulhat.
Kiadta: Berceli Balázs (ma 19:41)

Hirdetés
Mit vegyek fel holnap? Nyári öltözet
Nyári öltözet
Hirdetés
31 Sz
30
17
1 Cs
31
14
2 P
31
15
3 Sz
25
14
4 V
27
13
jeles nap
7 Sz
27
16
8 Cs
28
16
jeles nap
9 P
28
17
10 Sz
29
17
11 V
29
17
12 H
29
18
13 K
28
18
jeles nap
14 Sz
28
19
15 Cs
29
18
16 P
28
17
jeles nap
17 Sz
27
19
18 V
29
17
19 H
29
18
20 K
29
19
21 Sz
30
18
jeles nap

Pollenjelentés

Pázsitfűfélékmagas
Eperfafélékalacsony
Fenyőfélékközepes
Csalánfélékközepes
Lóromalacsony
Útifűalacsony
Hársalacsony
Gombákalacsony
Pázsitfűfélék

A következő napokban magas pollenterhelésre kell számítani, egyszerre nagyon sokféle növény virágpora megtalálható most a levegőben.

A pázsitfűfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja országszerte eléri a magas, esetenként a nagyon magas szintet.

A fenyőfélék és a csalánfélék virágpora az alacsony-közepes tartományban alakul.

A lórom, az eperfafélék és a bodza pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja alacsony, esetenként közepes szintet érhet el.

A kültéri allergén gombák spóraszáma jellemzően az alacsony-közepes tartományban alakul.

Orvosmeteorológia

Szerdán sem lesz időjárási front felettünk, de a fokozottan érzékenyeknél fejfájás, migrén, fáradékonyság, keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet.

Záporok, zivatarok környezetében fülledtté, párássá válik a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat.

Különösen az idősek, a szívbetegek és a keringési panaszokkal élők számára lesz megterhelő a nap, így az érintettek lehetőleg kerüljék a nehéz fizikai megterhelést.

Zivatarok környezetében felerősödhetnek az asztmások tünetei, így ők viharok idején lehetőleg tartózkodjanak zárt térben.

A szabadban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, az UV-sugárzás ugyanis 10 és 16 óra között az ország jelentős részén elérheti az erős, nagyon erős fokozatot.

Figyeljünk oda immunrendszerünk erősítésére! Fogyasszunk gyümölcsöket, zöldségeket, valamint ügyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre!

Közlekedésmeteorológia

Szerdán hazánk délebbi tájain erőteljesebb lehet a gomolyfelhők képződése, itt helyenként átmeneti záporok, néhol zivatarok is kialakulhatnak, de kezdetben a nyugati tájakon is előfordulhatnak futó záporok, így az érintett térségekben vizes, csúszós útszakaszokkal találkozhatnak a közlekedők.

Az intenzívebb gócokban hirtelen jelentősen romolhatnak a látási viszonyok, néhol esetleg vízátfolyások is nehezíthetik a közlekedést.

Élénk, helyenként erős lökések kísérhetik a jellemzően északkeleti irányú szelet, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek, emiatt akár jelentősebb mértékben is romolhat a járművek menetstabilitása.

A naposabb tájakon és időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Tartsunk megfelelő követési távolságot, vezessünk óvatosan! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Várható hőmérséklet
Balaton
Balatoni előrejelzés

Szerdán kezdetben több, délután kevesebb felhő lehet a tó térségében. Említésre méltó csapadék nem valószínű. Élénk lökések kísérhetik az északi-északkeleti szelet. Hajnalban 13-15, délután 25-27 fok körül alakulhat a hőmérséklet. 10 és 16 óra között az UV-sugárzás erős, nagyon erős fokozatot érhet el, ezért ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Részletes előrejelzés
Balaton térkép
Vízhőmérséklet
20°C
Adria
Adriai előrejelzés

Szerdán és csütörtökön napos-gomolyfelhős időre van kilátás az Adria térségében, és többfelé záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Helyenként élénk, zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. Délutánonként általában 20 és 25 fok között alakulhatnak a maximumok.

Részletes előrejelzés
felhős
26°C
felhős
25°C
felhős
25°C
Horvátország térkép