illusztráció illusztráció

240 km/h-s szélviharral és hatalmas özönvízzel csap le Tajvanra egy szupertájfun

A szigetország egyes részeire négyzetméterenként akár 600-700 liter eső is eshet.

Hatalmas vihar alakult ki az elmúlt napokban a Csendes-óceán nyugati részén a Filippínó-tengeren, mely magyar idő szerint hétfő délután tájfunná erősödött. Ez a tájfun a Gaemi nevet kapta, de nevezik Carina tájfunnak is.

A nyílt óceán fölött tovább erősödött, a központi légnyomás a tájfun szemében 950 hPa alá csökkent. Az előrejelzések szerint szerdán a nyílt tengeren a

240 km/h-t is elérhetik benne a legerősebb széllökések.

Ez a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán már 4-es kategóriát jelent, és elérte a szupertájfun besorolást is. Gaemi magyar idő szerint szerdán napközben csap le Tajvanra. A legerősebb széllökések még ekkor is megközelíthetik a 240 km/h-t. Ez a szélerősség komoly károkat tud okozni az épületekben, fákat csavar ki, villanyvezetékeket szaggat le.

illusztráció
A Gaemi tájfun útvonala | Forrás: Zoom.earth

Ugyanakkor hatalmas özönvizet zúdít a szigetországra, egyes helyeken akár 600-700 mm eső is eshet pár nap leforgása alatt, ami nagyjából Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének felel meg. Ez azt jelenti,

hogy minden egyes négyzetméterre 600-700 liter eső eshet.

Sajnos emiatt hatalmas árvizek és földcsuszamlások sújthatják Tajvant, komoly károk keletkezhetnek az infrastruktúrában és az épületekben. Ugyanakkor helyenként akár 7-8 méter magas hullámok is ostromolhatják a partvidéket. Nem egyedi eset, hogy erős tájfun csap le Tajvanra, tavaly ősszel két hatalmas trópusi ciklon is elérte a szigetországot.

Magyar idő szerint csütörtök napközben Kína keleti tájait is eléri a tájfun, viszont ekkora már valamelyest veszít erejéből, ennek ellenére még itt is özönvízszerű esőzést okozhat, helyenként akár 300 mm csapadék is hullhat. A legerősebb széllökések pedig elérhetik a 150 km/h-t.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Éltél már át tájfun okozta vihart?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés