illusztráció illusztráció

60-nál is több tornádó csapott le pénteken az USA-ban

Több államban is hatalmas károkat okoztak a pusztító forgószelek, helyenként citrom méretű jegek is hullottak az égből.

Beindult a tornádószezon az Amerikai Egyesült Államokban. Több napja tartó heves viharok tombolnak az ország középső részén, melyekből pusztító tornádók is kialakultak pénteken. A legerősebb tornádók Nebraska állam keleti részén, valamint Iowa államban tomboltak. A természeti csapásoknak sajnos több sérültje is van, de a kiadott tornádóriasztásoknak köszönhetően szerencsére halálos áldozatokról eddig nem érkezett jelentés.

Pénteken öt államból összesen több mint 60 tornádóról érkezett bejelentés

az USA Országos Meteorológiai Szolgálatához - olvasható a CNN oldalán.

A Colorado Storm Chasers az X-oldalán (korábbi Twitter) az alábbi videót tette közzé az Iowa állambeli Harlan mellett pusztító tornádóról, de a videó a Facebook-oldalukon is elérhető:

A tornádóriasztások mellett 19 alkalommal érkezett bejelentés szél okozta pusztításról, valamint 45 helyről jelentettek jégesőt. A hulló jegek átmérője három helyen is meghaladta a 2 hüvelyket, azaz az 5,08 cm-t, ami azt jelenti,

hogy körülbelül akkorák voltak, mint egy lime, vagy akár egy citrom.

illusztráció
Tornádó az Iowa állambeli Harlan mellett | Kép forrása: Facebook/Colorado Storm Chasers

A tornádók házakat rongáltak meg, valamint döntöttek romba, személyautókat és kamionokat borogattak fel, de egy vonat is kisiklott. A hatalmas forgószelek fákat csavartak ki, vezetékeket szaggattak le, valamint más infrastruktúrák is sérültek, például gázszivárgásokról is érkeztek bejelentések. Sok helyen még kutatnak a romok között, hogy nem szorult-e be valaki a lerombolt épületek alá.

A hétvégén is számítani kell további heves viharokra az USA-ban, elsősorban Texas, Oklahoma, Kansas, Missouri, Nebraska és Iowa államban pusztíthatnak újabb tornádók, valamint alakulhatnak ki veszélyes jégesők.

Hozzászólnál? Várunk Viber csoportunkba.

Borítókép forrása: Facebook/Colorado Storm Chasers

Szavazás

Láttál már valaha tornádót?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés