illusztráció illusztráció

A Balatonba pottyant az apa-fia projekt keretében felengedett ballon

Sámson és édesapja másfél évet készültek a tudományos projektre, a végén így is előre nem látott akadályokkal kellett megküzdeniük.

Izgalmas apa-fia kísérletbe vágott bele Bakos András és fia, Bakos Sámson. A tudományos projekt célja egy meteorológiai ballon megépítése és feleresztése volt a sztratoszférába, melyhez minden szükséges elemet maguk szereztek be és építettek egybe.

A hónapokon át tartó előkészületek után a megfelelő indítási helyszín és időablak kiválasztása se tűnt egyszerű feladatnak, a ballonra szerelt kamerák ugyanis felhőtlen, kevésbé párás időben nyújtják a legszebb képeket, a "rakomány" visszaszerzésének feltétele ugyanakkor az is, hogy ne legyen nagy szél a magasban, ami messzire fújná a léggömböt.

A tavaszi szeles, majd júniusi esős idő után végül egy júliusi nap reggelén, a szükséges indítási engedélyek beszerzése után Kislók mellől történt meg a ballon feleresztése.

Alaposan dokumentáltva lett a folyamat | Videó: Bakos Sámson

A ballon végül több mint 35 kilométeres magasságot ért el, majd a lufi kidurrant és zuhanni kezdett. Ekkor érkezett a nem várt meglepetés: az előzetes modellszámításoktól nyugatra, a szántóföld helyett a Balaton víztükre fölül érkezett az utolsó adás a nyomkövetőről. Végül egy a balatonkenesei vitorlásklub közbenjárásával sikerült visszaszerezni a szondát, rajta a sok értékes felvétellel.

Gratulálunk Sámsonnak és Andrásnak a sikeres balloneresztéshez és köszönjük a részletes élménybeszámolót!

Az elmúlt években az Időkép is több ballont eresztett fel, ezek felvételei korábbi cikkeinkben láthatók:

Címkék
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés