illusztráció illusztráció

A Hold együttáll a Fiastyúkkal, majd elfedi csillagait

Vasárnap este, éjjel, valamint hétfő hajnalban ismét érdemes lesz az eget kémlelni.

A csillagászat rajongói újabb együttállást figyelhetnek meg a hét utolsó estéjén, éjjelén, valamint a jövő hét első hajnalán.

A Hold és a Fiastyúk randevúzik egymással.

A páros 25-én este 22 óra után kerül a keleti-északkeleti horizont fölé. Ekkor látszólagos távolságuk az égen kisebb lesz 3 foknál - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Az éjszaka folyamán, ahogy egyre magasabban lesznek az égen, úgy kerülnek egymáshoz is egyre közelebb. hétfő hajnal 4 órakor már a Hold "összeér" a Fiastyúk nyílt halmazával, ami azt jelenti, hogy a Fiastyúk csillagai között lesz megfigyelhető az 53 százalékos megvilágítottságú Hold, mely jelenleg fogyó fázisban van. Emiatt ekkor már szabad szemmel nem láthatjuk a Fiastyúk csillagait, de fotózásra még alkalmas lesz a fedés megörökítése. Az ezt követő percekben, ahogy haladunk a napkelte felé, úgy fedi majd el égi kísérőnk a nyílt halmaz csillagait.

illusztráció
Hold-Fiastyúk együttállás a vasárnapról hétfőre virradó éjjel, éjfélkor | Forrás: Stellarium-web.org

A látszólagos együttállás közelében az Uránusz is jelen lesz, mely égitestet a Hold alatt 3 fokkal fedezhetünk fel, viszont a Naprendszer ezen bolygóját szabad szemmel nem láthatjuk, legfeljebb csak fotón, vagy távcső segítségével. 

Ennek a csillagászati eseménynek a megfigyelésében helyenként bezavarhatnak a felhők, de elsősorban fátyolfelhők lehetnek az égen, így a késő este és az éjjel során többfelé megfigyelhetjük a Hold és a Fiastyúk párosát, valamint ez lesz jellemző a hajnali fedés során is.

Borítókép: Pinviczki Rajmond (Tószeg)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Megnézed ezt a csillagászati eseményt?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés