illusztráció illusztráció

A holdsarló alatt ragyogott a Jupiter

Viszont nemcsak a kettejük párosát volt érdemes figyelni a szerdai napkelte előtt.

Július 3-án a hajnali órák előtt, mikor még nem kezdett el pirkadni, érdemes volt felpillantani a keleti horizont feletti égrészre. Nemcsak a 9,6%-os megvilágítottságú holdsarlót láthattuk, hanem alatta, nagyjából 4 fokos látszólagos távolságra ragyogott a Jupiter. A párost hajnali 3 óra körül már láthattuk a horizont felett, de még 4 óra környékén is volt esély arra, hogy lássuk a Naprendszer legnagyobb bolygóját, viszont ezt követően már annyira kivilágosodott, hogy a napfény homályába veszett a Jupiter.

illusztráció
A keleti égbolt július 3-án 3 órakor Budapest mellől nézve | Forrás: Stellarium-web.org

Viszont ezen a hajnalon nemcsak a Hold-Jupiter együttállást figyelhettük meg napkelte előtt, hanem közelükben volt a Fiastyúk is, de még a Marsot is láthattuk a keleti horizont felett, a Holdtól jobbra, felefelé, látszólagos távolságuk 19 fok volt - olvasható az Ng.24.hu oldalán. Az Uránusz sem volt messze tőlük, de ezt a bolygót szabad szemmel nem láthattuk.

A megfigyelést keleten, észekkeleten nehezítette meg összefüggőbb felhőtakaró. Máshol viszont szakadozottabb volt a felhőzet, illetve kevés felhő volt az égen, így a keleti és az északkeleti tájak kivételével sokfelé jó esély nyílt ennek a csillagászati eseménynek a megpillantására.

Borítókép: Balázs Gábor - a kép illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Szoktad kémlelni a csillagos eget?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés