illusztráció illusztráció

Fél fokra voltunk az idehaza valaha mért legmagasabb hőmérséklettől

Nem sokon múlott, hogy sose látott magasságba emelkedjen a hőmérséklet. A napi rekord már délben megdőlt.

Jó esély volt rá, hogy kedden elérjük a 42 fokot. Ennyi kellett volna ahhoz, hogy a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja megdőljön, azaz ne csak a napi maximumrekord, ami kereken 40 fok. A HungaroMet mérései alapján 2007. július 20-án, Kiskunhalason volt az idehaza mért legmagasabb érték, 41,9 fok.

Már másfél hete tart az idei második hőhullám, ami kedden tetőzött. Az Alföldön volt a legforróbb, itt volt esély egy új abszolút melegrekordra. A HungaroMet előzetes adatai alapján délután három után

Körösszakálon 41,4 fok volt, ezzel a 40 fokos napi rekord megdőlt, az abszolút rekord viszont nem.

illusztráció
Fotó: ancika0811

Rekordenyhének bizonyult egyébként a hétfőre virradó hajnal is, Siófokon mindössze 27,0 fokig csökkent a hőmérséklet. Az eddigi rekordot egy 1931-es mérés tartotta, akkor Pécs Erzsébet Egyetemen 24 fokot mértek. A fővárosi legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja is megdőlt július 15-én: Budapest Lágymányoson csak 24,1 fokig hűlt le a levegő. Ez 0,6 fokkal volt magasabb, mint a korábbi, 1949-es rekord (23,5 fok, Budapest Országút).

Szerdán egy legyengült hidegfront mérsékli némileg a forróságot, majd hétvégére még egy árnyalattal lejjebb mennek a maximumok és valamivel frissebbek lehetnek a hajnalok.

Borítókép: Bánkuti Letícia

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés