illusztráció illusztráció

A szombati alkonyatkor figyelhetjük meg a holdsarló és a Vénusz párosát

Az együttállást csak rövid ideig láthatjuk, és a felhőknek is kegyesnek kell lenniük.

Október 5-én a csillagászat szerelmesei egy újabb együttállást figyelhetnek meg, ha az időjárás is engedi. Napnyugta után 20 perccel lesz érdemes tekintetünket a délnyugati horizont felé fordítani, ahol egészen az ég alján találhatjuk meg

a 7,4%-os alkonyati holdsarlót és a felette nagyjából 3 fokra ragyogó Vénuszt.

Viszont alkonyatkor hamar a horizont alá buknak, így nem lesz érdemes halogatni a megfigyelésüket, mivel még a teljes sötétség beállta előtt eltűnnek az égről.

illusztráció
A holdsarló és a Vénusz az alkonyati égen szombaton | Forrás: Stellarium-web.org

A Vénusz fényesen fog ragyogni, így könnyen megtalálható lesz, és innen már nem lesz nehéz a holdsarlót sem megkeresi kevéssel (nagyjából 3 fokkal) a délnyugati horizont fölött. Viszont fontos, hogy mindenképp jó rálátásunk legyen a délnyugati horizontra. A sarló megfigyeléséhez a legoptimálisabb időpont a keleti tájainkon 18 óra 23 perc, Budapesten 18 óra 34 perc, nyugaton pedig 18 óra 44 perc, majd 24 perccel később már meg is történik a holdnyugta - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Viszont felhőzet szempontjából többfelé nem járunk majd sikerrel a holdsarló és a Vénusz együttállásának megfigyelésekor szombaton kora este, de a Dunától keletre és néhol nyugaton lesznek olyan tájaink, ahol szakadozottabb lesz a felhőtakaró. Szerencsés esetben az említett tájakon és időpontokban a délnyugati látóhatár felett pont nem lesznek felhők az égen, és akkor megfigyelhetjük a párost.

Borítókép: Csehviktor (Debrecen)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Meg szoktad nézni az együttállásokat az égen?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés