illusztráció illusztráció

Akár szabad szemmel is láthatjuk az őszi üstököst

Már csak néhány nap, és megpillanthatjuk a nyugati horizonton az égi vándort.

A csillagászat szerelmesei nagyon izgultak szeptember 27-én, ugyanis azon a napon dőlt el, hogy a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) nevű üstökös túléli-e a napközelséget. Az üstököst nem tudta "szétcincálni" a Nap, így tovább folytatta útját.

Először október 11-én alkonyatkor pillanthatjuk meg az üstököst épphogy a nyugati horziont fölött, a 19 óra előtti percekben, bár ekkor még nem lesz könnyű megfigyelni, majd napról napra egyre magasabban lesz látható a nyugati horizonton. Október közepén lesz a leglátványosabb az őszi üstökös, bár a Hold fénye zavaró lesz, ugyanis október 17-én lesz az idei tizedik telihold. Mivel minden nap veszít fényességéből, így érdemes lesz minden alkalmat megragadni a megfigyelésre, viszont ehhez az is kell, hogy jó rálátásunk legyen a nyugati horizontra.

Október 12-én, valamint az azt követő pár estén akár szabad szemmel is láthatjuk majd az égi vándort,

erre jó esély mutatkozik, bár a pontos fényességét egyelőre nem lehet meghatározni, arra csak becsléseket lehet adni. Viszont a "szabad szemmel is láthatjuk" kifejezés nem jelenti azt, hogy odapillantunk a nyugati horizontra, és egyből látjuk is az üstököst. Ha biztosra akarunk menni, akkor egy binokulár nagy segítségünkre lehet. Ezáltal a csóvát is könnyebben megfigyelhetjük. Az üstököst a The Sky Live weboldal segítségével is megtalálhatjuk.

illusztráció
Az üstökös a Hold és a Teide vulkán társaságában október 4-én hajnalban | Fotó: Tóth Gergely (La Palma)

Mivel az emberi szemnél jóval érzékenyebbek a fényképezőgépek, ezért az üstökösről gyönyörű felvételeket lehet majd készíteni tájképekkel együtt.

Október 15-e és 19-e között az üstökös akár egy úgynevezett ellencsóvát is növeszthet, viszont azt, hogy a kora esti, teliholdas égen ebből mennyit lehet majd megörökíteni, egyelőre nem lehet megmondani - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

 Hogyan jön létre az ellencsóva?

Az ellencsóva annak az égi geometriának köszönhető, amit a Föld pályája és az üstökös pályasíkja alkot. Amikor bolygónk metszi az üstökös pályasíkját, ahogy halad a pályáján, az üstökös pályájának ívét követő por egy része, amely az üstökösből áramlik ki, a Földről nézve az üstökös előtt látszik.

Borítókép: Tóth Gergely

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Meg fogod nézni az üstököst?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés