illusztráció illusztráció

Az egyik legerősebb hurrikán tombol a karibi térségben

A Beryl hurrikán elérte az 5-ös kategóriát, és hatalmas pusztítást végez az útjába eső szárazföldi területeken.

Épphogy megkezdődött a július, máris kialakult az idei szezon első pusztító hurrikánja az Atlanti-óceánon. Soha ilyen korán még nem tombolt a térségben ilyen erős vihar, bár hivatalosan a hurrikánszezon az Atlanti-óceánon már június 1-jén megkezdődött, és november végéig tart. Tehát nagyon ritka az, hogy július első felében ennyire erős hurrikán alakuljon ki.

A Beryl névre keresztelt hurrikán magyar idő szerint június 29-én érte el a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán az 1-es kategóriát, majd a nyílt óceán fölött tovább erősödött,

és július 2-ára már a legerősebb, 5-ös kategóriájú hurrikánná fejlődött.

A legerősebb széllökések elérték a 270 km/h-t, valamint a hurrikán szemében a központi légnyomás 935 hPa-ra csökkent (a standard légköri nyomás 1013,25 hPa).

illusztráció
A Beryl hurrikán útvonala, valamint a legfontosabb adatok | Forrás: Zoom.earth

Beryl a Karib-tenger több kisebb szigetén és Venezuela partvidéki részén is hatalmas pusztítást végzett, a beszámolók szerint

Carriacou-szigetét a földdel tette egyenlővé.

Sajnos több halálos áldozata is van a hurrikánnak. Az özönvízszerű esőzés és a hatalmas, helyenként 8-10 méter magas hullámok miatt házak és utak kerültek víz alá, a tomboló szél pedig épületeket döntött romba, fákat csavart ki, illetve az infrastruktúra is komoly károkat szenvedett. Több tízezer ember maradt áram nélkül - adta hírül a CNN.

illusztráció
A Beryl hurrikán szemében | Forrás: X.com/@NOAA_HurrHunter

Beryl ugyanakkor folytatja útját, és hamarosan

Jamaicára is lecsap 4-es kategóriájú hurrikánként.

A szigetországot várhatóan 220 km/h körüli széllökésekkel éri el a hurrikán. Helyenként akár a 250 mm-t is meghaladhatja a lehulló csapadék mennyisége, ami Magyarország július havi átlagos csapadékmennyiségének majdnem a négyszerese. Emiatt Jamaicán árvizek és földcsuszamlások várhatók, valamint a partmenti területeket akár 7-8 méter magas hullámok is ostromolhatják.

A következő napokban Beryl veszít majd erejéből, de még így is 2-es kategóriájú hurrikánként érheti el Mexikó délkeleti részét pénteken. Ekkor a várható legerősebb széllökések 150-160 km/h körüliek lehetnek, ugyanakkor még mindig özönvizet okoz, helyenként akár 200 mm eső is eshet, és 5-6 méter magas hullámokat is korbácsolhat a vihar a partmenti részeken.

Borítókép forrása: X.com/@NOAA_HurrHunter

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Éltél már át hurrikánt?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés