illusztráció illusztráció

Az elmúlt egy év legnagyobb vihara készül az USA-ban

A Helene névre keresztelt hurrikán miatt az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén evakuálják az embereket.

Egy trópusi vihar alakult ki kedden a Karib-tenger északnyugati része fölött, mely a Mexikói-öbölbe tart. Az öbölben jelenleg rendkívül meleg a tengervíz, így a meleg tengerfelszín felett ez a trópusi vihar nagyon gyorsan hurrikánná fejlődik, mely a Helene nevet kapta. A trópusi ciklon az előrejelzések szerint 3-as kategóriájú hurrikánná erősödhet, mielőtt elérné az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részét a Mexikói-öböl felől csütörtökön.

Ez lehet az elmúlt egy év legerősebb vihara az USA-ban,

mely a legnagyobb veszélyt Florida és Georgia államokra jelenti, de a környező államokban is érződni fog a hurrikán hatása. Az érkező hatalmas vihar miatt Florida tengerparti részein hurrikán figyelmeztetés, illetve trópusi vihar figyelmeztetés van érvényben. A CNN tájékoztatása szerint

több megyében is evakuálják az embereket,

mivel nagyon veszélyes viharra számítanak.

illusztráció
A Helene hurrikán útvonala | Forrás: Zoom.earth

Az előrejelzések szerint a legerősebb széllökések akár a 200 km/h-t is elérhetik a hurrikánban a tengerparthoz közeli területeken, mely szélerősség már komoly károkat tud okozni az épületekben, fákat csavar ki, villanyvezetékeket szaggat le. A partvidéket magas hullámok ostromolják majd.

Helene helyenként akár 200 mm esőt hagyhat maga után, ami azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 200 liter csapadék jut. Emiatt az érintett térségekben áradásokra, helyenként akár földcsuszamlásokra is számítani kell. Floridától egészen az Appalache-hegység déli részéig több mint 20 millió embert érint a kiadott árvízi figyelmeztetés.

Viszont a szerdai nap folyamán a mexikói Cancún térségét is érinti Helene, ekkor már 1-es kategóriájú hurrikánként.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Jártál már valaha Floridában?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés