illusztráció illusztráció

Darvak tízezrei gyülekeznek a Hortobágyon

A heti szinkronszámlálások során mintegy 110 ezer darut számoltak a természetvédelmi őrök.

Darvak tízezrei lepték el idén is a Hortobágyi Nemzeti Park vizes élőhelyeit. A Természetvédelmi Őrszolgálat természetvédelmi őrei az eheti szinkronszámlálások során mintegy

110 ezer darut számoltak meg,

tette közzé nemrég a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság. Az elmúlt napok holdfényes éjszakái során különösen akítvak voltak a madarak. Számukra szinte a nappali világosságot jelent a telihold fénye, amiben kiválóan tudnak tájékozódni.

Rokonál Zotya észlelőnk a Hajdúságban készített fotókat az élelmet gyűjtögető madarakról.

illusztráció
illusztráció
illusztráció
illusztráció
illusztráció
Fotók: Rokonál Zotya

A darvak télen a táplálékhiány miatt Észak-Afrikába, Dél-Európába és a Közel-Keletre vonulnak. Már nyár végén, ősz elején elkezdenek gyülekezni, és útnak indulnak az első csapatok. Három fő vonulási útvonaluk van, amelyek Nyugat-, Közép- és Kelet-Európán keresztül vezetnek. A közép-európai útvonal egyik fontos állomása Magyarország, ahol a madarak „félúton” megpihennek. Az első csapatok szeptember végén, október elején érkeznek, főként a Hortobágy, Kardoskút és Szeged térségébe. Egész ősszel itt tartózkodnak, a legutolsó csapatok november közepéig maradnak, vagy az első hó lehullásáig. Október közepén van az itt tartózkodásuk csúcspontja, amikor a mezőgazdasági területeken gyűjtik a további útjukhoz szükséges tartalékokat.

illusztráció
 Fotó: Rokonál Zotya

Főként keményítőben gazdag táplálékot fogyasztanak, például a learatott kukoricatarlók pergési vesztegségeit. Éjszakára lápos területeken vagy leeresztett halastavakon nagy, akár több tízezres csapatokban gyülekeznek. Napkeltekor kisebb, párszázas csoportokra oszolva keresik fel a környező szántóföldeket, majd napnyugtakor visszatérnek.

Köszönjük a fotókat!

 

Szavazás

Láttál idén daru csapatokat?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés