illusztráció illusztráció

Délen szinte biztos a mai melegrekord

Szinte biztosra vehető, hogy túlszárnyaljuk az eddigi 37,0 fokos melegrekordot szombaton.

A mérések rendszeres kezdete óta ezidáig 2022-ben volt a legmelegebb augusztus 17-én. Két évvel ezelőtt ezen a napon Baján és Kübekházán egyaránt 37,0 fokot mértek, szombaton viszont délen a 38-39 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet, így szinte biztosra vehető, hogy keddet és szerdát követően megszületik a harmadik országos melegrekord is a héten.

illusztráció
Kutyameleg lesz szombaton is | Fotó: Hanusi Ágnes

Északon már nem lesz ilyen meleg, de így is 30-34 fok közé emelkedik a hőmérséklet, viszont záporok, zivatarok tehetik fülledtté, elviselhetetlenebbé a hőséget.

Vasárnap már kisebb valószínűséggel dönthetjük meg az eddigi 39,6 fokos rekordot, amit 1946-ban Fügödön mértek, ennek esélye azonban nem nulla.

Az elmúlt napokban egyébként a napi maximumrekordokon túl a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet rekordja is többször megdőlt: augusztus 14-én Pécs Egyetemen mindössze 27,3 fokig csökkent a hőmérséklet, ami egy 2015-ös mérést taszított le a trónról (26,1 fok - Budapest Lágymányos). Augusztus 15-én, azaz csütörtök hajnalban pedig Szegeden nem csökkent 25,6 fok alá a hőmérséklet. A korábbi rekord ezen a napon 25,2 fok volt, amelyet 1952-ben, Farkasgyepűn mért a HungaroMet.

Borítókép: Fazekashj

Szavazás

Bírod még a meleget?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés