illusztráció illusztráció

Ezúttal az Adria térségében okozhat árvizeket az újabb mediterrán ciklon

Helyenként akár 190-200 liter eső is eshet négyzetméterenként a hét további részében.

Egy újabb mediterrán ciklon alakítja a következő napokban térségünk időjárását. Ez a ciklon sokfelé hoz jelentős mennyiségű csapadékot. Hazánkban többfelé elérhetjük a következő napokban az október havi átlagmennyiséget, ami 51 mm-nek felel meg, de helyenként akár 70-80 mm eső is eshet szombat estig a szerdán kezdődött csapadékhullástól számítva.

Viszont lesznek megint olyan területei Európának, ahol sokkal több esőt facsar ki magából a ciklon. A jelenlegi számítások szerint a Balkán-félsziget nyugati részét, valamint az Adriai-tengertől északra található területeket érinthet özönvízszerű esőzés. Elsősorban Montenegró, Horvátország és Szlovénia több régiója lesz érintett ebben, de Bosznia-Hercegovina és Albánia egyes területeire is jelentős mennyiségű eső érkezik.

[
]
Várható összcsapadék vasárnap éjfélig az ECMWF HRES 0.1° modell alapján | Forrás: WXCharts.com

Szerdától péntek estig várható a csapadék jelentős része az említett országokban, helyenként akár 160-170 mm eső is eshet ez idő alatt, és hétvégén is lehet még többfelé utánpótlása a csapadéknak, bár akkor már kisebb mennyiségben. De így is vasárnap éjfélig néhol akár a 190-200 mm-t is megközelítheti a ciklonból kihulló csapadék összmennyisége, ami azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 190-200 liter eső eshet, és ez közel négyszere a magyaroszági október havi átlagos csapadékösszegnek.

Emiatt az említett térségekben fel kell készülni a következő időszakban

árvizekre és földcsuszamlásokra.

Ugyanakkor az érintett országokban helyenként a szél is viharossá fokozódik a következő napokban, 80-90 km/h körüli széllökésekre is számítaniuk kell az ott élőknek, illetve az ott tartózkodóknak.

Borítókép: Györkő Zsombor - a kép illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés