illusztráció illusztráció

Fákat törtek derékba a csütörtök délutáni légzuhatagok

A középső, északi és keleti tájakon többfelé zivatarok törték meg a csendet, sajnos ezúttal sem maradtak el a károkozó légzuhatagok.

Tovább fokozódott a forróság, csütörtökön idén nyáron először a 40 fokot is elérte a hőmérséklet, természetesen a rekorddöntés nem maradt el.

A nagy melegben a középső, északi és keleti tájakon viszont kellően nedves volt a levegő ahhoz, hogy beinduljanak a gomolyfelhők és hőzivatarok alakuljanak ki, amelyek között ismét előfordultak károkozó viharok.

Bátori Éva Magdolna felvétele Örkényből

A szélrohamokkal járó légzuhatagok sajnos ismét pusztítást végeztek, több helyen nagyobb faágak törtek le, sőt derékba tört fák is tanúskodnak a viharok pusztításáról. Dunaújvárosban található másodperces szélmérőnk este 7 órakor 88 km/órás lökést rögzített, lokálisan azonban ennél nagyobb erejű szélviharok is előfordultak.

illusztráció
Felsőlajos | Fotó: Bberesalexandra
illusztráció
Nagykáta | Fotó: Turbo01
illusztráció
Tóalmás | Fotó: Zubor András

Ezek a zivatarok ugyan jelentősebb mértékben nem mérséklik az aszályt, egy-egy pontban azonban kiadós felhőszakadást okoznak. Mihálygergén 42, Szentmártonkátán 34 millimétert mértek észlelőink, de Fülöpszálláson is közel volt a 30 milliméter:

illusztráció
Fotó: Gyenes Milán

Szabadszálláson aprószemű jég társult a felhőszakadáshoz:

illusztráció
Fotó: Jakanita

A felhők királynője távolabbról szemlélve egyébként impozáns látványt nyújtott a naplementéhez közeledve:

illusztráció
Velencéről így festett | Fotó: Titkó Gábor

Borítókép: Zubor András (Tóalmás)

Szavazás

Nálad enyhített zivatar a forróságon?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés