illusztráció illusztráció

Felborítja a japán precizitást az Ampil tájfun

Szélviharral és özönvízzel érkezik a trópusi ciklon Japán keleti részére, a közlekedésben is fennakadások lesznek.

A hét elején egy trópusi vihar alakult ki a Csendes-óceán nyugati része fölött, mely azóta tovább erősödött, és tájfunná feljődött. Az Ampil névre keresztelt tájfun észak felé halad,

és pénteken eléri Japán keleti részét, illetve valamilyen mértékben Tokiót is érinteni fogja.

Ampil ereje jelenleg megegyezik egy 2-es kategóriájú hurrikánéval, de péntekre akár a 4-es kategóriát is elérheti, ha azt a Saffir-Simpson-féle hurrikánskálán nézzük. Ez azt jelenti, hogy a legerősebb széllökések akár a 210 km/h-t is meghaladhatják a tájfun belsejében. Az előrejelzések szerint viszont a trópusi ciklon teljes egészében nem ér majd partot, a partvidékkel párhuzamosan halad majd tovább észak felé, ezt követően északkelet felé visszakanyarodik a nyílt óceán fölé, miközben fokozatosan veszít erejéből. Ennek ellenére is előfordulhatnak a keleti partvidéken 180-190 km/h körüli széllökések. Ez a szélerősség már komolyabb károkat tud okozni az épületekben, fákat csavar ki, villanyvezetékeket szaggat le.

illusztráció
Az Ampil tájfun útvonala | Forrás: Zoom.earth

Japán keleti részén helyenként akár 200 mm-nél is több eső eshet 24 óra leforgása alatt,

ami azt jelenti, hogy minden egyes négyzetméterre 200 liternél is több csapadék jut. Emiatt az érintett térségekben áradásokra és földcsuszamlásokra kell számítani. Ugyanakkor helyenként akár 8-10 méter magas hullámok is ostromolhatják a partvidéket.

A tájfun miatt több óvintézkedést is bevezettek Japánban. A világhírű Sinkanszen vonalain is komoly fennakadások lesznek pénteken, több vonatot nem is indítanak el. A két nagy japán légitársaság pedig eddig 600 repülőjáratot törölt - olvasható a Thejapantimes oldalán. 

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Jártál már Japánban?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés