illusztráció illusztráció

Felhőkarcoló méretű aszteroida száguld el mellettünk

Pontenciálisan veszélyes aszteroidaként tartják számon a csillagászok, de szerencsére nem okoz majd bajt.

2024. október 28-án egy aszteroida száguld el a Föld mellett, mely a 2020 WG nevet kapta - olvasható a Space Reference oldalán. A csillagászok megfigyelései szerint az Apolló-családba tartozó aszteroida mérete 120 és 270 méter közé tehető a fényereje, valamint a reflektivitása alapján,

tehát egy felhőkarcoló méretű objektumról van szó.

Ez az aszteroida hétfőn közel 34 000 km/h-s sebességgel 3 232 880 km-re fog elrepülni bolygónk mellett, ami nagyjából 0,022 csillagászati egységnek (CsE) felel meg. Ez a távolság a Föld-Hold távolság körülbelül kilencszerese. Emiatt földközeli aszteroidaként és pontenciálisan veszélyes aszteroidaként tartják számon a csillagászok, viszont szerencsére semmilyen veszélyt nem jelent bolygónkra nézve, ugyanis biztonságos távolságban fog elhaladni a Föld mellett. A szakemberek szerint ugyanakkor egy ekkora aszteroida becsapódása már pusztító hatást váltana ki az érintett régióban.

illusztráció
A kép illusztráció

A 2020 WG aszteroida néhány hét híján 4 évente kerül közel a Földhöz, a hétfői napot követően legközelebb 2028. október 11-ére várják a csillagászok, akkor nagyjából 5,65 millió km-re közelítheti meg bolygónkat ez az aszteroida.

 Mi az a csillagászati egység?

Csillagászati egységnek nevezzük a Földnek a Naptól mért átlagos távolságát, ami 149 597 870 km (kb. 150 millió km). Ezt a távolságot a fény 8 perc 19 másodperc alatt teszi meg. Ez a Naprendszeren belül használatos távolság mértékegysége.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés