illusztráció illusztráció

Gigantikus napfolt alakult ki csillagunk felszínén

Földünk területének a nyolcszorosát is elérhette az AR 3780-as napfoltóriás.

Egyre több napfolt jelenik meg a Nap felszínén a 25. napciklus maximumához közeledve. A mostani napciklus már jóval túlszárnyalta az előzőt, a napfoltok száma pedig 23 éves csúcson van. A júliusban megfigyelt 196,5-es havi átlagszám augusztusban 250,9-re emelkedett, és nemcsak mennyiségben, hanem méretben is jelentős a növekedés.

illusztráció
Napfoltok vasárnap reggel | Fotó: Xyfree

Ha ezekben a napokban valaki a horizonthoz közeli napkorongot speciális napszűrő fólián vagy napfogyatkozás néző szemüvegen keresztül nézi, akár szabad szemmel is megpillanthatja a Nap felszínén megjelenő óriás napfoltcsoportokat. Ezek közül a legnagyobb jelenleg az AR 3780-as napfoltcsoport, melynek területe becslések szerint

Földünk területének körülbelül nyolcszorosát is elérhette.

A napfoltóriásról Etefi nevű észlelőnk készítetett lélegzetelállító fotót szombaton.

illusztráció
Az AR 3780-as óriásnapfolt | Fotó: Etefi
illusztráció
A 3777, 3774, 3772-es napfoltok | Fotó: Etefi

2024-ben eddig az AR 3780-as a harmadik legnagyobb napfoltcsoport, ami megjelent a Nap felszínén. Csak a februári 3590-es, és a májusban kialakult 3664-es volt ennél is nagyobb a NOAA SWPC adatai szerint.

 mik azok a napfoltok?

A napfoltok a Nap felszínén megjelenő sötét foltok, amelyek a környezetüknél hűvösebb területek, és erős mágneses aktivitás jellemzi őket. Ezek a foltok azokon a helyeken alakulnak ki, ahol a Nap mágneses mezeje torzul, gátolva a hőáramlást, így a hőmérsékletük alacsonyabb, mint a körülöttük lévő területeké. A napfoltok gyakran a naptevékenység ciklusaival összefüggésben jelennek meg, és fontos jelzői a Nap mágneses aktivitásának.

Ez utóbbi napfoltcsoportból származó napkitörés okozta május 12-én az elmúlt évtizedek legerősebb geomágneses viharát és leglátványosabb sarki fényét Magyarországon.

A Nap felszínén most megfigyelt nagyszámú és nagy méretű napfoltok nemcsak a Nap fokozott aktivitását jelzik, hanem növelik a napkitörések és koronakidobódások valószínűségét is, amelyek erős geomágneses viharokat okozhatnak a Földön. Ezek a viharok látványos sarki fényekhez vezethetnek a magasabb szélességi fokokon, sőt akár Magyarországon is.

Borítókép: Etefi

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés