illusztráció illusztráció

Gyönyörű hullócsillagokat is láthatunk a következő estéken, éjszakákon

A Draconidák produkálják az egyik legszebb meteorokat az évben.

A következő estéken, éjszakákon szerencsés esetben akár több gyönyörű hullócsillagot is láthatunk a Draconidák meteorrajnak köszönhetően. A Draconidák a 21P/Giacobini-Zinner üstökösből eredő meteorraj, mely csak rövid ideig, október 6-a és 10-e között aktív,

október 8-án számíthatunk a raj maximumára,

viszont ekkor is legfeljebb csak néhány meteort láthatunk óránként. Ritkás meteorrajnak számít, de annál látványosabb meteorokat figyelhetünk meg általa, mivel lassú mozgásúak. Időnként vannak nagyobb kitörései is a Draconidáknak, melyek csak pár óráig tartanak, de ebben az időszakban akár több száz hullócsillagot is láthatunk. Ilyenre idén nem, legfeljebb jövőre számíthatunk - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

illusztráció
Fényes meteor az éjszakai égen | Fotó: Sbaliko

A Draconidák légkörben elégő meteorait egész éjszaka láthatjuk, ugyanis ezek az északi égen található Sárkány (Draco) csillagkép fejében lévő radiánsból indulnak ki. Az esti órákban érdemes kémlelni az eget, ugyanis ekkor várható a legtöbb hullócsillag. Némelyikük rendkívül lassú, és különösen fényes,

ezáltal nagyon látványos nyomot hagynak maguk után.

Az idei maximum az észak-amerikai kontinensen élők számára lehet a legkedvezőbb, de azért hazánkban is érdemes lesz figyelni az eget a következő estéken, éjszakákon, és a holdfény sem lesz zavaró a hullócsillagok megfigyelésében.

Az előttünk álló estéken, éjszakákon helyenként találkozhatunk vastagabb felhőkkel is az égen, de azért felhőmentesebb időszakokra és tájakra is számíthatunk, ezért érdemes lesz türelmesnek lennünk, ha látni akarunk néhány gyönyörű hullócsillagot.

Borítókép: Sbaliko (Csákvár)

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Szoktál kívánni valamit, ha látsz egy hullócsillagot?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés