illusztráció illusztráció

Két balatonnyi víz folyik le a Dunán csak ezen a héten

Ami így is csak töredéke a Boris ciklonból kihullott, 21 balatonnyi víznek.

Goda Zoltán rendkívül alapos Facebook posztjában már délelőtt kiszámolta, hogy a Boris ciklon múlt héten

nagyjából 21 balatonnyi vizet locsolt Közép-Európára.

Ennek egy részét elnyelte a föld és a vegetáció, egy része hóként az Alpokban maradt, egy része visszapárolgott, egy része más folyókon indult a tengerek felé, de jelentős része a Dunán felénk tart.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság óránkénti közléseiben nem csak a vízállást, de a vízhozamot, vagyis folyóink keresztmetszetein másodpercente átfolyó vízmennyiséget is megadja, így lázas számolásba kezdtünk, hogy kiderítsük, mennyi víz is vonul le a következő napokban.

A legnagyobb tavunk vízállástól függően nagyjából 1,9 köbkilométernyi, avagy 1900 millió köbméternyi édesvizet tárol, ezt a Duna budapesti szelvényére számított átfolyási adatsorával összevetve kiderül, hogy hétfő éjféltől csütörtök délutánig - az emelkedő vízszint miatt egyre gyorsabban, jelenleg kb. 7500 m3/másodperc (!) sebességgel - 

már közel egy balatonyi víz ömlött át a fővárosi szakaszon.

A folyamat a következő napokban ráadásul tovább gyorsul, a következő balatonyni mennyiség két és fél nap alatt összegyűlik, így egy hét leforgása alatt két balatonnyi víz halad át a Duna medrén Budapestnél.

Ha ennyit vizet Magyarország teljes területére szétterítenénk, 4 centis, bokáig érő víz állna mindenhol. A teljes árhullám alatt átvonuló víz ennél több lesz, pontos becslést azonban csak a levonulást követően lehet adni majd.

Címlapi fotó: Bogdány Renáta, köszönjük!

Címkék
Friss árvízi témájú híreink
Kenuval jártuk be Szentendre elöntött utcáit
Hirdetés