illusztráció illusztráció

Hétvégére bekeményít az ősz

A nyugati országrészbe már csütörtökön, majd hétvégére keleten is beköszönt a hűvös, kellemetlen ősz.

Európa északnyugati része fölött egy aktív ciklon örvénylik, melynek hátoldalán nagy mennyiségben halmozódott fel hideg, sarkvidéki eredetű levegő. Ennek a ciklonnak a hidegfrontja csütörtökön éri el a nyugati tájakat, majd térségünk fölött lelassul a mozgása, déli ágán egy önálló ciklon alakul ki, amely hétvégén majd kellemetlen, hűvös, szeles, gyakran esős időt okoz.

Csütörtökön nyugaton, majd máshol is bekeményít az ősz

Csütörtökön nyugaton már a reggeli óráktól egyre többfelé ered el az eső, valamint feltámad az északnyugatira forduló szél, majd a csapadékzóna estére a Duna vonalát is eléri. Ugyanakkor keleten még kitart a napos idő. Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: a borongós, csapadékos nyugati tájakon helyenként már a 15 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet, máshol viszont még 24 és 30 fok közé melegszik a levegő.

illusztráció
WRF modellünk hőmérsékleti előrejelzése csütörtök kora délutánra

Pénteken is nagy lesz a kontraszt: a Dunántúlon csak 10-15, a középső tájakon 15-20, keleten még 21-27 fokot mutathatnak a hőmérők. Egyre nagyobb területen várható kiadós eső, a Dunától keletre zivatarok is kialakulhatnak. A Dunántúlon a hőérzetet a viharos északnyugati szél jelentősen csökkentheti, itt bizony már őszi kabátra lesz szükség.

Múlt hétvégén még hűthettünk, most pedig már fűthetünk

Hétvégére keleten is visszaesik a hőmérséklet, az ország nagy részén 15 fok alatt maradnak a maximumok, így jó eséllyel a fűtésre is szükség lehet.

illusztráció
Ránk rúgja az ajtót az ősz ezen a hétvégén

A napsütést ezúttal mellőznünk kell, borongós, gyakran esős időre kell készülni, ráadásul a Dunántúlon viharos marad a szél, de szombaton a középső tájakon is előfordulhatnak viharos lökések.

Lassú javulás a jövő hét első napjaiban kezdődhet.

Borítókép: Tnita (Makó)

Szavazás

Be fogod kapcsolni a fűtést hétvégén?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés