illusztráció illusztráció

Erős hőhullám érte el az Antarktiszt a tél közepén

Rendkívüli melegedés zajlott az Antarktiszon az utóbbi hetekben. Helyenként közel 30 fokkal volt melegebb az átlagnál.

Az Antarktisz mindenki számára egyértelműen a fagy és jég birodalmát jelenti, és kevesen gondolnák, hogy hőhullámok alakulnak ki rajta. Júliusban azonban rendkívüli melegedést figyeltek meg a kutatók a jeges kontinensen:

az Antarktisz több régiójában 10, de volt olyan nap, amikor helyenként 28 fokkal emelkedett az átlag fölé a hőmérséklet,

írja a TheGuardian. Mindez pedig az év leghidegebb szakaszában, a déli félteke telének kellős közepén következett be, amikor a kontinens a sarki éjszakába merül.

illusztráció
Lorem ipsum | Térkép: ClimateReanalyzer.org

A kutatók szerint a hőhullám legfontosabb kiváltó oka egy júliusban bekövetkezett hirtelen sztratoszférikus melegedés volt, ami a kontinens körül fújó futóáramlatok lassulásához és az Antarktisz felett húzódó sztratoszférikus poláris örvény gyengüléséhez vezetett.

illusztráció
Jól látható a júliusi meredek hőmérséklet-emelkedés a sztratoszférában | Ábra: NOAA

Ahogy az északi sark felett, úgy itt is a poláris örvény peremén fújó erős szelek tartják a sarkvidék felett a fagyos légtömeget, de ha ezek a szelek legyengülnek, ez a fagyos levegő elmozdul és észak-déli, jelen esetben déli-északi irányú légtömegcsere zajlik le, ami melegedéshez vezet a sarkvidéki területeken.

Ilyen jelentős felmelegedés utoljára 2022 márciusában történt az Antarktiszon.

A mostani hőhullám ugyan nem volt olyan erős, mint a 2022-es, de sokkal kiterjedtebb és tartósabb volt, ami aggasztó fejlemény a déli sark jégtakarójának, gleccsereinek olvadása szempontjából.

Borítókép: ClimateReanalyzer.org

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés