illusztráció illusztráció

Jönnek az első őszi fagyok

Az Őrség völgyeiben akár -2, -3 fokot mutathatnak a hőmérők hétfő hajnalban, kedd reggel pedig az északi völgyekben lesz hasonlóan hideg.

Kiadós csapadékot hagyott maga mögött a hidegfront az ország délkelketi felén, többfelé 20-30 milliméter eső esett, és még esik most is a középső tájakon és a keleti, északkeleti határ közelében.

-1, -3 fok lehet hétfő reggel az Őrség völgyeiben

Nyugat felől azonban már elkezdett kitisztulni az ég, holnap hajnalra ez a folyamat kiteljesedik, miközben a keleti tájak kivételével a szél is gyengül, mérséklődik. A front mögött nyugalomba jutó hideg légtömeg kedvezni fog az erős éjszakai lehűlésnek. Főként a Dunántúlon és északon sokfelé 5 fok körüli, illetve 5 fok alatti minimumokat mérhetünk szeptember utolsó reggelén, talaj mentén pedig több helyen is előfordulhat gyenge fagy. A nyugati fagyzugos völgyekben nagy valószínűséggel pedig az első őszi fagyok is megjelennek, az Őrségben nem zárható ki -1, -3 fok sem.

illusztráció
WRF modellünk hőmérsékleti előrejelzése hétfő reggel fél 7-re

A hideg reggelért napközben sok napsütés fog kárpótolni, bár még keleten szeles marad az idő. A maximumok országszerte 20 fok alatt maradnak, a csúcsértékeket 14 és 19 fok között mérhetjük.

Kedd reggel a hétfőinél nagyobb területen lehet deres a határ, ekkor elsősorban az Északi-középhegység és a Nyírség völgyeiben lehet 2 méteres magasságban is gyenge fagy. Napközben nyugat felől növekedni kezd a fátyolfelhőzet, a hét közepére pedig ismét előkerülhetnek az esernyők, kiadós csapadék érkezhet. A hajnali fagyok ezzel együtt azonban megszűnnek. Részletekkel hamarosan friss cikkben jelentkezünk.

Borítókép: Géczi Roland

Szavazás

Szerinted még lesz októberben vénasszonyok nyara?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés