illusztráció illusztráció

Majdnem egybeolvad a Jupiter és a Mars a következő éjszakákon

Természetesen csak látszólag van erről szó, nagyon közeli együttállásukat figyelhetjük majd meg.

Akik ezeken az éjjeleken sokat kémlelik az eget, azok a hullócsillagokon kívül egy közeli együttállást is megfigyelhetnek.

A Mars és a Jupiter kerül nagyon közel egymáshoz a keleti horizonton.

Természetesen közelségük csak látszólagos lesz, alig 20 ívperc látszólagos távolságra lesznek egymástól, azaz a telihold átmérőjénél is kisebb lesz a távolság közöttük - olvasható az Ng.24.hu oldalán. A Jupiter lesz alacsonyabban, a Mars magasabban az égen.

illusztráció
Nagyon közel kerül egymáshoz a Jupiter és a Mars | Forrás: Stellarium-web.org

A két bolygó a keddről szerdára virradó éjjel fél 1 körül bukkan fel a keleti horizonton, majd hajnalig megfigyelhetjük szoros együttállásukat. Egy távcsövön vagy teleobjektívek keresztül a Jupiter négy legnagyobb holdját is láthatjuk, ami még látványosabbá teszi az együttállást. Aki valami miatt nem tudja ezen az éjjelen megnézni a párost, annak nem kell csüggednie, hiszen a szerdáról csütörtökre virradó éjszaka második felében is megcsodálhatja a Jupiter és a Mars hasonlóan közeli együttállását.

Az említett éjszakákon az ország nagy része felett csak kevés felhő lesz,

így a legtöbb helyen jó esély nyílik a páros együttállásának megfigyeléséhez, viszont lesznek átmenetileg felhősebb tájaink is. Akik az utóbbi helyek valamelyikén tartózkodnak, nem kell csüggedniük, mivel nem lesz zárt a felhőtakaró, így a két éjjel valamelyikén megpillanthatja a Jupiter és a Mars párosát.

Borítókép: Tigris012389 - A kép illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Megnézed ezt a látványos együttállást?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés