illusztráció illusztráció

Már 250 millió évvel ezelőtt is létezett az El Niño

Egy új kutatás kimutatta, hogy az El Niño és La Niña már legalább 250 millió évvel ezelőtt is léteztek.

Az El Niño és La Niña kifejezésekkel bizonyára sokan találkoztak már, hisz jelentős szerepet vállalnak a globális időjárási mintázatok alakításában, és ezt gyakran mi is megérezzük itt, a Kárpát-medencében. A Phys.org nemrég közétette a Duke Egyetem hétfőn megjelent kutatásának eredményeit, melyből az derült ki, hogy

ez az osszcilláció már legalább 250 millió évvel ezelőtt is létezett, sőt akkoriban gyakran erősebb is lehetett a mainál,

és ezek az ingadozások még akkor is jelen voltak, amikor a kontinensek más helyen voltak.

A tudósok ugyanazzal a klímamodellezési eszközzel dolgoztak, amelyet a Nemzetközi Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) is használ a klímaváltozás jövőbeni hatásainak vizsgálatához, de ezúttal a múlt éghajlatának szimulálása volt a cél.

250 millió évvel ezelőtt Földünk légköre a jelenleginél több szén-dioxidot tartalmazott, és az óceánok vize is melegebb volt. Dél-Amerika akkoriban a Pangea szuperkontinens központi részét képezte, és az oszcilláció a tőle nyugatra fekvő Panthalasszai-óceánban zajlott le.

A múltbeli óceáni hőmérséklet és a felszíni szelek "légköri zaj"-a kulcsszerepet játszott ezeknek az oszcillációknak az erősségében. A kutatók hangsúlyozzák, hogy a múlt éghajlatainak jobb megértése elengedhetetlen ahhoz, hogy pontosabb előrejelzéseket készíthessünk a jövőbeni éghajlatváltozásokról.

Borítókép: NOAA

 

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés