illusztráció illusztráció

Mától kezdődhet az üstökösvadászat

Leshetjük esténként a nyugati eget, megérkezett az év üstököse.

Nagy nap a mai a csillagászat szerelmeseinek körében: napnyugta után megjelenik a nyugati horizont felett az év üstököse, a C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) üstökös, melynek magnitudója 2-3 közötti lesz, így halványan derengő elnyúlt foltját szabad szemmel már ma is megpillanthatjuk.

illusztráció
Az üstökös helyzete október 11-én napnyugta után | Forrás: Stellarium
 MIt jelent a magnitudó?

A magnitúdó egy csillagászati fényességmérő skála, amely a csillagok, bolygók, üstökösök és más égitestek látszólagos fényességét méri. A skála logaritmikus, tehát egy alacsonyabb magnitúdószámú égitest fényesebb, mint egy magasabb számú. Például egy 1 magnitúdós objektum sokkal fényesebb, mint egy 5 magnitúdós. A szabad szemmel látható égitestek fényessége általában 6 magnitúdó alatt van, de binokulárral vagy távcsővel a halványabb objektumokat is megfigyelhetjük.

Ma azonban még nem lesz egyszerű dolga az üstökösvadászoknak. Az üstökös a Vénusztól alacsonyabban, tőle 29°-ra nyugatra lesz megpillantható az égen 18 óra 40 perc és 19 óra között. Tehát közel lesz a horizonthoz, ezért érdemes lesz sík, kitakarástól mentes, minél kevésbé fényszennyezett területet keresni az ideális megfigyeléshez. Emellett persze az időjárásnak is kedvezően kell alakulnia, de ezzel kapcsolatban jó hírekkel szolgálhatunk:

az ország nagy részén gyengén felhős, derült lesz az ég, több felhő keleten, északkeleten lehet.

Az üstökös szeptember 27-én érte el a napközelséget, azóta fokozatosan távolodik központi csillagunktól. Ahogy egyre messzebbre kerül a Naptól, úgy fog napnyugta után egyre magasabban és fényesebben megjelenni az égbolton. A legjobb észlelési körülmények október 20-án, vasárnap este állhatnak elő, ekkor egy rövid időre a Hold fénye sem fogja zavarni az üstökös megfigyelését.

Borítókép: Stellarium

 

Szavazás

Fogod keresni az üstököst az égen?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés