illusztráció illusztráció

Négyzetméterenként akár 750 liter eső is Tajvanra zúdulhat

Nagyon erős tájfun tart a szigetország felé, és a szélvihar sem marad el.

Hatalmas vihar alakult ki az elmúlt napokban a Csendes-óceán nyugati részén a Filippínó-tengeren, mely vasárnap tájfunná erősödött. Ez a tájfun a Krathon nevet kapta, de nevezik Julian tájfunnak is, mely Tajvant vette célba.

A tájfun tovább erősödik, a központi légnyomás a tájfun szemében 935 hPa alá is csökkenhet. A tájfunban várhatóan meghaladják majd Tajvan térségében

a legerősebb széllökések a 220 km/h-t.

Ez a Saffir–Simpson-féle hurrikánskálán már 4-es kategóriát jelent, és elérheti a szupertájfun besorolást is. Ez a szélerősség komoly károkat tud okozni az épületekben, fákat csavar ki, villanyvezetékeket szaggat le.

illusztráció
A Krathon tájfun útvonala | Forrás: Zoom.earth

Ugyanakkor Krathon a következő napokban hatalmas esőt zúdít Tajvanra, helyenként akár 700-750 mm csapadék is leeshet pár nap leforgása alatt, ami nagyjából Magyarország éves átlagos csapadékmennyiségének felel meg. Ez azt jelenti,

hogy minden egyes négyzetméterre 700-750 liter eső eshet.

Sajnos emiatt ismét hatalmas árvizek és földcsuszamlások sújthatják Tajvant, komoly károk keletkezhetnek az infrastruktúrában és az épületekben. Ugyanakkor helyenként akár 7-8 méter magas hullámok is ostromolhatják a partvidéket. Nem egyedi eset, hogy erős tájfun csap le Tajvanra, tavaly ősszel két hatalmas trópusi ciklon is elérte a szigetországot, idén nyáron pedig a Gaemi tájfun söpört végig Tajvanon.

A Krathon tájfun éreztetni fogja hatását a Fülöp-szigetek északi részén, Kína keleti partvidékén, de még Japán déli területein is.

Borítókép: Illusztráció

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés