illusztráció illusztráció

Nem egy csillag, hanem a Nemzetközi Űrállomás ragyogott fel kedd este az égen

Bár gyakran átrepül felettünk, nem mindig fénylik fel látványosan.

Szinte minden este vagy éjjel áthalad felettünk a Nemzetközi Űrállomás (ISS), de nem mindig ragyog fel olyan mértékben, hogy arra felfigyelnénk. Vagy a felhők takarják el előlünk, vagy nem éri el a megfelelő mértékű fényességet, azaz a magnitúdója nem lesz kellő mértékben negatív.

 Mit jelent a magnitúdó?

A csillagászatban a magnitúdó az égitestek fényességének a mértékegysége. Minél kisebb a magnitúdó (minél inkább negatívabb ez a szám), annál fényesebb az égitest. A látszólagos magnitúdó azt mutatja, hogy mennyi fény jut el hozzánk az égitestről, a valóságos magnitúdó pedig azt, hogy mennyi fényt bocsátana ki az égitest, ha ugyanakkora távolságra lenne tőlünk, mint a Nap.

A Nemzetközi Űrállomás keringési ideje 90 perc, így naponta 16-szor kerüli meg a Földet. 431 km magasan 27 600 km/h-s sebességgel száguld bolygónk körül.

illusztráció
Az ISS pozíciója ma este 19 óra 55 perc 20 másodperckor | Forrás: Stellarium

Ma este a Nemzetközi Űrállomás átmenetileg ismét feltűnik hazánk felett, -3,8-as magitúdóval lesz látható az égen, ezzel

fényesebb lesz, mint a Mars,

de nem lesz olyan fényes, mint a Vénusz. 19 óra 54 perc 20 másodperckor válik láthatóvá a nyugati-északnyugati horizont felett 10 fokkal, majd elhalad az Ördög Üstököse (12P/Pons-Brooks), a Jupiter és a Fiastyúk mellett is. 19 óra 57 perc 43 másodperckor lesz látszólagosan a legmagasabban az égen, ekkor a déli-délnyugati horizont felett 82 fokos magasságban lesz megtalálható, majd 19 óra 58 perc 19 másodperckor halványodik el teljesen, amikor a délkeleti látóhatár felett 57 fokos magasságban jár, mely információk megtalálhatóak a Users.atw.hu oldalán lévő táblázatban.

Bár este 20 óra előtt többfelé takarják majd felhők az eget, az ország északkeleti harmadán és helyenként a középső tájakon jó esély nyílhat a Nemzetközi Űrállomás megpillantására.

Borítókép forrása: European Space Agency 

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Láttad már valaha a Nemzetközi Űrállomást az égen?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés