illusztráció illusztráció

Pénteken eldől, hogy ősszel láthatunk-e üstököst az égen

Ha az üstökös túléli a napközelséget, akkor akár már szeptember utolsó hajnalain is megfigyelhetjük az égi vándort.

Pénteken kerül a Naphoz legközelebb a C/2023 A3 (Tsuchinshan–ATLAS) nevű üstökös. Ez az esemény minden üstökös életét nagyban befolyásolja, ugyanis ekkor dől el a sorsa - olvasható az Ng.24.hu oldalán.

Az egyik forgatókönyv ilyenkor az, hogy a Nap hője miatt az üstökös szétesik, és akkor nem láthatunk majd semmit az égi vándorból. Ez gyakran előforduló jelenség. A másik forgatókönyv, ami a csillagászat szerelmeseinket kedvez, hogy az üstökös túléli a napközelséget, és fényesen ragyogva megjelenik az égen.

Ha az utóbbi forgatókönyv válik valóra,

akkor akár szabad szemmel is láthatjuk majd az üstököst az ősszel,

viszont fontos megjegyezni, hogy az ilyen előrejelzéseket óvatosan kell kezelni. 2013-ban is nagy reményeket fűztek az ISON üstököshöz, mely a Nap közelében szétesett. Ezt az eseményt a napmegfigyelő műholdak rögzítették.

illusztráció
A NEOWISE üstökös 2020 nyarán | Fotó: Sárközi Georgina

Ha az üstökös túléli a napközelséget, akkor akár már szeptember utolsó hajnalain is megfigyelhetjük a keleti horizonton, nagyjából 5 órától. Viszont a megfigyeléshez tiszta égre, teljes rálátásra lesz szükség, és nem árt, ha van nálunk egy binokulár is. Ilyenkor akár azt is láthatjuk, hogy a csóvája bukkan hamarabb a látóhatár fölé.

Október elején viszont eltűnik a szemünk elől, ilyenkor sajnos nem tudjuk megfigyelni nagyjából két héten keresztül, majd valamikor október közepe táján válhat ismét láthatóvá a nyugati horizont fölött alkonyatkor, este.

Borítókép: Kiszely Krisztián (Csókakő) - A NEOWISE üstökös 2020-ban

Időjárással kapcsolatban szívesen várjuk képeiteket, sztorijaitokat.

Szavazás

Láttál már valaha üstököst?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés