illusztráció illusztráció

Több mint félhavi esőt hozhat a front az Alföldre

Szombaton kiadós esőt hoz a lehűlést hozó hidegfront a Dunától keletre és délnyugatra.

Már az északnyugati országrészt nyaldossa az lassan mozgó, de markáns hidegfront, ami véget vet a sokadik szeptemberi nyárnak és újra őszies tartományba tereli a hőmérsékleteket.

A lehűlés mellett azonban csapadékot is hoz magával, méghozzá nem is keveset, és ebből a csapadékból szombaton az ország legszárazabb tájaira is bőségesen jutni fog.

WRF animációnk a várható csapadékról

Ahogy az animációan is látható, az Alföld egészén és a délnyugati területeken órákon át hullhat az áztató eső, de a keleti, délkeleti határ közelében beágyazott záporok, zivatarok is öntözhetik a szomjazó földeket. És hogy mennyi eső eshet? A friss előrejelzések szerint szombaton sokfelé 20-30, lokálisan akár 40 millimétert meghaladó csapadékmennyiség várható, vagyis

a szeptemberi csapadékátlag több mint a fele hullhat le 24 óra alatt az Alföldön.

Ez a mennyiség soknak tűnik, de csak enyhíteni tud a talaj vízhiányán, ami még így is tetemes: 0-50 centiméteres talajrétegben helyenként 60-70, míg 0-100 centiméteren 160-170 milliméternyi vízmennyiség hiányzik a Dél-Alföld talajából.

A front csapadékzónája várhatóan vasárnap délutánra hagyja el az országot kelet felé. Mögötte már csak legfeljebb helyenként fordulhatnak elő záporok a túlnyomóan napos időben.

Borítókép: Kiefer Béla

 

 

Szavazás

Örülsz az esős szombatnak?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés