illusztráció illusztráció

Tömegesen keresnek menedéket az éhes, átfázott fecskék a hideg, esős időben

Nagy bajban vannak a fecskék, akik erkélyeken, párkányokon, házak falán próbálják átvészelni a hideg, szeles, esős időt.

Nagy bajba kerültek fecskéink, akik a hirtelen jött hideg, esős időben most az életben maradásért küzdenek. Menedéket kereső fecskék tömegei jelentek meg teraszokon, erkélyeken, házak falán és párkányokon, ahol összebújva próbálják felmelegíteni egymást és tartalékolni energiájukat.

Peti0409 nevü észlelőnk Alsóörsön készítette az alábbi felvételeket, ahol már 3 napja próbálnak menedékre találni a fecskék:

Összebújt, egymást melegítő fecskék. Videó: Peti0409
Videó: Peti0409

A hideg mellett ráadásul az éhséggel is meg kell küzdeniük, hisz ilyen időjárási körülmények mellett a fő táplálékukat jelentő repülő rovarok aktivitása is jelentősen visszaesik.

illusztráció
Sajnos sokan elpusztulnak a hidegben | Fotó: Selleibaba (Ábrahámhegy)

Mit tehetünk és mit ne tegyünk ha bajba jutott fecskéket látunk?

  • Ne menjünk közel a fecskékhez, és ne zavarjuk őket, mivel ez energiaveszteséget okozhat számukra. A fecskék most összebújva próbálják megőrizni energiájukat, és zavarásukkal újra és újra ki kell repülniük az esőbe, ami további energiaveszteséget jelent.
  • Ne próbáljuk meg etetni őket kenyérrel vagy magokkal, mivel ezek nem megfelelő táplálékok a fecskék számára, és csak zavarhatjuk őket.
  • Ha etetni szeretnénk őket egy lapos tálkába élő lisztkukacokat helyezhetünk el egy nyílt, magasan fekvő helyre, de semmiképpen ne a talajra. Bár ez nem mindig biztos, hogy segít, de volt már példa arra, hogy a fecskék ettek belőle.
  • Ha elázott vagy rossz állapotú fecskét találunk, óvatosan vegyük fel a földről, és egy papírtörlővel kibélelt cipős dobozba vigyük be a házba. A vizes fecskét óvatosan törölgessünk át papírtörlővel, ügyelve a tollak sérülésére. Ha a fecske remeg vagy gubbaszt, tegyünk mellé meleg vizes palackot, hogy melegedjen. Ha szükséges, használhatunk hajszárítót is a melegítéshez, de ügyeljünk arra, hogy a levegő ne legyen túl forró. 
Videó: Galanicsné Nagy Annamária

Mindig kérjünk segítséget és tanácsot mentőszervezetektől, hogy biztosítsuk a fecskék megfelelő ellátását és védelmét!

Borítókép: Peti0409 (Alsóörs)

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés