illusztráció illusztráció

Újraindul a hőségriasztás

Vasárnaptól másodfokú lép életbe jövő hét péntekig.

Itt az augusztusi hőhullám, újra visszatér a kánikula, 

vasárnaptól jövő hét péntekig a teljes országra II. fokú hőségriasztást rendelt az országos tisztifőorvos.

Innentől egyre többfelé átlépjük a 35 fokot a legmelegebb órákban, sőt közelítjük majd a 40 fokot. Napsütésből lesz bőven, csapadékból szinte semmi.

Mire figyeljünk a hőségben?

  • Fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet!
  • A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében viseljenek napellenzős sapkát vagy kalapot!
  • A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat. A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy az esti órákban ajánlott.
  • Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak felhevült testtel a vízbe!
illusztráció
Fotó: Kazó-Horváth Dóra
  • A gyermekeket, háziállatokat egy percre se hagyják a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet, akár 70 Celsius-fok fölé emelkedhet az autó belső hőmérséklete.

Borítókép: ocso197

Szavazás

Örülsz az augusztusi kánikulának?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés