illusztráció illusztráció

Vigyázzunk a sünökre!

Óvatosan bolygassuk az avart és a lombhalmazokat, a téli álmukra készülő sünök előszeretettel bújnak meg bennük.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára. Itt van néhány jó tanács, hogyan védhetjük meg őket:

  • Első lépésben lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat.
  • Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el.
  • A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra.
  • Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat! A lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek.
  • Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

A sünök téli álma egyébként akkor kezdődik, ha a hőmérséklet tartósan 8 fok alá csökken.

Borítókép: Puma_2

Szavazás

Szoktál gyakran találkozni sünikkel?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés