illusztráció illusztráció

Zöldesbe fordult csütörtökön este a sarki fény

Kirk megtréfált minket a felhőzetével, de még így is pompás felvételek születtek.

Ahogyan már korábban beszámoltunk róla, az előrejelzéseknek megfelelően elérte a Földet a hét elején történt X-es erősségű napkitörés. Kora este 8-as Kp indexet mértek, de egészen napkeltéig intenzív geomágneses aktivitás várható.

illusztráció
Gyuláról, a szerencsés délkeleti városból | Fotó: Gimesi Klaudia

Egy dolog van csak, ami keresztbe tesz egy kicsit a megfigyeléseknek, igazából nem is annyira kicsit, mégpedig Kirk hidegfrontja, amely miatt az ország túlnyomó részén egész csütörtök este borult volt az ég. A keleti, északkeleti országrészben élőknek viszont most szerencséjük volt, még ha a felhők között is, de sok helyen megfigyelhető volt a felettünk táncoló sarki fény.

illusztráció
Ott rejtőzködött a felhők között | Fotó: Olajos Sándor

Késő este ráadásul a zöld színek is megjelentek, igaz, ezeket elsősorban romániai kameránkon tudtuk figyelemmel követni.

illusztráció
 Fotó: Szentegyházi Meteo Állomás
illusztráció
 Fotó: Borzonti webkamera
 tudtad?

Míg a pirosas, rózsaszínes árnyalaton több mint 300 kilométeres magasságban alakulnak ki, addig a sarki fény zöld színe alacsonyabb, általában 100 és 300 kilométer közötti magasságban jön létre a Föld légkörében. Ez a szín akkor keletkezik, amikor az oxigén atomok kölcsönhatásba lépnek a Napból származó töltött részecskékkel. A zöld szín tehát a mostanihoz hasonló, nagyon erős geomágneses viharok esetén tud megjeleni hazánk égboltján.

illusztráció
Debrődi színparádé | Fotó: Szemán Viktor

Aki kitartóan vár, még az éjszaka folyamán bőven megpillanthatja ezt a pompás égi tüneményt, hiszen késő éjszaka és hajnalban, a hidegfront felhőzetének elvonultával várhatóan több helyről is megpillantható lesz a jelenség.

Borítókép: Lázár Endre

Szavazás

Nálad is látszik?

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés